Alvorens u een puppy aanschaft, zijn er toch een paar zaken om over na te denken.

Zodra u een pup in huis heeft dient u te beginnen met de zindelijkheidstraining en met de socialisatie. Hoe meer tijd u hier aan besteedt, hoe meer voordeel u hier van heeft.

Heeft u kinderen die u hebben ‘omgepraat’ om een puppy aan te schaffen, realiseert u zich dan dat als er bij uw kinderen het nieuwe vanaf is u degene bent die voor uw hondje moet zorgen. Een Cavalier is een echte gezelschapshond en houdt er niet van om erg lang (meer dan 2 à 3 uurtjes) alleen te moeten zijn. Daar staat tegenover dat uw Cavaliertje niet veel ruimte nodig heeft. Zolang uw hondje voldoende aandacht krijgt maakt het niet uit waar hij/zij woont.

Kiest u een reu of een teefje? Hier een paar dingen om te overwegen. Een teefje wordt om de 6 à 7 maanden loops u moet bedenken of u óf al een reutje heeft óf er reutjes in de buurt wonen die problemen kunnen geven. Een ander punt is of u ooit wilt fokken en als dit het geval is dan kiest u voor een teefje. Zorg echter wel dat u zich goed laat voorlichten alvorens een nestje te fokken. Een reu heeft als voordeel dat hij altijd een goede vachtconditie heeft, omdat hij minder haren verliest. Reuen zijn verder even aanhankelijk (sommigen zeggen zelfs aanhankelijker dan een teefje), worden niet loops en zijn niet agressief en dus net zo geschikt als huishond dan een teef.

Een puppy kunt u nog helemaal opvoeden naar uw eigen ideeën. Daarnaast is het leuk om uw hondje te zien opgroeien. Echter gaan sommige mensen bewust op zoek naar een ouder Cavaliertje om verschillende redenen. Een volwassen Cavalier is al zindelijk, is in de meeste gevallen ook al gewend aan allerlei geluiden, en past zich ook heel gemakkelijk aan een nieuw baasje aan.

Mocht u nog kunnen kiezen uit meedere puppy’s, kies dan de pup welke u het meeste aanspreekt, of die als eerste naar u toe komt. Bedenk wel dat als de pup van uw keuze nu al heel druk is hij of zij dat waarschijnlijk zal blijven. Echter dit hoeft niet. De kleinste pup kan als volwassen hond toch ineens de flinkste zijn.

Succes met uw keuze en veel plezier met uw nieuwe huisgenootje.